Inflatie Hit Ethiopië Demonetiseert Valuta Naar Curb Cash Hoarding

In een verklaring die op 14 september via Twitter werd vrijgegeven, kondigde de eerste minister van het land, Abiy Ahmed Ali, de onthulling aan van de „nieuwe Birr biljetten voor 10, 50 & 100 denominaties, met de introductie van een nieuw Birr 200 biljet“.

Ondertussen, zegt een rapport de overheid van plan is om ongeveer $97 miljoen (3.6 miljard Ethiopische Birr) te besteden die de nieuwe nota’s drukken. Aan de andere kant wordt verwacht dat Ethiopische burgers hun oude biljetten binnen drie maanden zullen vervangen.

Het besluit van de Ethiopische regering om te demonetiseren volgt op de aanhoudende oproepen van de Ethiopische Vereniging van Banken. De bankiers beweren dat de 3,05 miljard dollar die buiten het banksysteem circuleert „de liquiditeitsproblemen waarmee de commerciële banken dit jaar werden geconfronteerd, heeft verergerd“.

Het rapport citeert ook Wasihun Belay, een ontwikkelingseconoom uit Addis Abeba, die erkent dat het wisselen van valuta kostbaar en duur is, maar dat het nog steeds belangrijk is voor de economie. De ontwikkelingseconoom voegt toe dat „de invoering van nieuwe denominaties een stap in de goede richting is“ en zegt dat „500 en 1000 biljetten“ ook moeten worden ingevoerd.

De Ethiopische economie, die getroffen is door de wereldwijde pandemie Covid-19, heeft te maken met een verhoogde inflatiedruk na een stijging van 20% in augustus. Dit is het gevolg van het feit dat er meer geld wordt gedrukt om het begrotingstekort van het land te financieren. Zowel de Wereldbank als het IMF hebben de voorspelde jaarlijkse groei van het land nu verlaagd van 7,2% naar 3,2%.

Toch is Yinager Dessie, gouverneur van de Nationale Bank, optimistisch dat de „introductie van de nieuwe biljetten zal bijdragen aan het terugdringen van transacties in contanten“. In augustus heeft de Nationale Bank de opname van contant geld en de beperking van de opnames ingevoerd om de activiteit in de informele economie, die „een aanzienlijk aandeel in de economie heeft“, te beïnvloeden.

Ethiopië demoniseerde zijn munt voor het laatst aan het einde van de Ethiopisch-Eritrese dodelijke burgeroorlog twee decennia geleden.